niedziela, 28 października 2018

Opowiadania drewnianego stołu, Monika Walecka









AutorMonika Walecka
WydawnictwoSeptem
Data wydania: 2016
Liczba stron: 288
Gatunek: kulinaria, przepisy kulinarne
Oprawa: Miękka
Cena: 69,00 zł
Moja ocena: 6/6







Słowa od autora:
"Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem! Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji. W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół."

Wstęp książki zachęca nas do bliżej poznania autorki.  Monika Walecka jest to fotograf, stylistka jedzenia oraz blogerka. Studiowała filologię i psychologie, pracowała w trakcie nauki w MTV Polska. Na swojej stronie przez wiele lat prezentowała swoje dzieła sztuki. Autorka swoje przepisy zbierane przez ten okres zebrała swojej książce "Opowiadania drewnianego stołu". Najważniejsze jest to, że to jej pierwsze dzieło kulinarne [inspiracje]. 

Książka autorstwa Moniki Waleckiej to 125 przepisów, które mogą sprawić dużo radości naszym bliskim i sobie samym. Oglądając dokładniej książkę zauważyłam przeróżne przepisy, które będę musiała w przyszłości wypróbować. Dzieło byłoby idealnym prezentem, dla osoby która uwielbia eksperymentować w swojej kuchni. Książce znajdziemy przepisy na różne dania: na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacje. Jedzenie które możemy stworzyć na podstawi zaleceń od autorki są proste i bezpretensjonalne. Na pewno pozwolą nam rozwinąć talent kulinarny, a co najistotniejsze nie zniechęcą do gotowania. Kulinaria pozwala stworzyć na swoich najbliższych i znajomych wspaniałe dzieła sztuki, które pozwolą poprawić nam pogodę ducha oraz sprawiać drugim radość a sobie satysfakcję. Nie przejmować się porażkami i upadkami, każdy człowiek uczy się na błędach. Książka jest podzielona na 5 rozdziałów.

Składniki potrzebne do stworzenia potraw na podstawie podanych przepisów są ogólnodostępne. Gotowanie będzie proste, pożywne i radosne oraz pozwoli nam stworzyć gotowanie nowoczesne. Zaciekawił mnie przepis z pieczonymi brzoskwiniami, ponieważ uwielbiam zapach i smak tego owocu. Wszystkie przepisy, które miałam okazje poznać w opisywanym dziele, bardzo przypadły mi do gustu. Książka przewiduje dla nas wielki sukces gotowania, powinna znaleźć się na każdym stole miłośniczki kuchni. 


Za możliwość przeczytania książki
dziękuję

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki : ok. 50 dag ziemniaków 20 dag marchewki 20 dag pietruszki 10 dag selera  15 dag ogórków konserwowe Kaszubskie 10 da...

Copyright © Kulinarny Blog Karolci , Blogger